onsdag 31 december 2008

Eratora



Inte förrän ni lämnade er hemplanet Eratora insåg ni vilken bjässe till planet det var, större än någon som ni någonsin träffat på. Trots detta är själva levnadsutrymme på planeten mindre än på de flesta andra. Största delen av ytan är täckt av vatten och undervattensstormar (troligtvis skapade av gravitation från Eratoras sju månar) hindrar byggande på havsbotten. Istället lever allt mänskligt liv på den enda kontinenten som finns. Norra delarna av kontinenten sträcker sig strax över ekvatorn och de södra delarna är ständigt frusna.

Norra delarna av planeten kallas Öknen, och är i sanning en öken. Trots hundratals år av försök att få liv att växa och leva här har man inte lyckats och många tror att detta beror på att Kejsarens goda andar vistas i öknen. Bevisen på detta är de till synes bottenlösa hål som då och då dyker upp i Öknen, där den som vågar kika ner kan se ett brinnande ljus långt ner i mörkret. Många är de präster och visa män och kvinnor som vandrat nakna upp i Öknen och kommit åter med kejsarens heliga glans i blicken, tuggandes fradga och skrikandes heliga ord.

Planetens primära inkomst har i hundratals år varit dess guldgruvor som ligger som svampar överallt där bergskedjorna breder ut sig.

Flera stora städer finns på planeten. New Panther är huvudstaden och den plats där vårt spel primärt kommer att utspela sig. Tänk er staden som New York hundra år in i framtiden. Husen är höga och gatnätet vältrafikerat men det är ändå en stad, en västerländsk gigantisk stad. Det finns bostadsområden, affärsområden, industrier etc. New Panther är annars känd som parkernas stad, och var hela solsystemet ädelsten på den tiden då Eratora härskade över alla sina grannar som den stora ekonomiska jätten. Det var innan Raaban-viruset infekterade datanät och teknologi och kastade Eratora ner i fördärvet och hindrade all export och import.

Före viruset var New Panther känd som parkernas stad. Det anses som lyx att omge sig med grönska och New Panthers invånare, arbetare som adel var verkligen nedlusade med lyx. Överallt syntes enorma grönområden. De största var kanske Arbetarnas park- Vilan samt Slottsparken. Slottsparken var den park som omgav Vita slottet- ett av få enorma byggnader i staden. Slottet var herresäte för adelssläkten Pyrrhus- den mäktigaste av adelssläkter. I Slottsparken umgicks det fina folket i staden.

De andra två adelshusen är Polydekus och Yvain. Adeln på Eratora levde ett stillsamt döende liv innan Raaban-viruset och hade fått se sin makt tas över av köpmännen. Då Raaban-viruset slog till flydde köpmännen hals över huvud och adelshusen har nu åter stigit till makten. Inom adeln härskar ideal som bygger på sexuell avhållsamhet (Förbjudet med samlag innan äktenskap!!), korrekthet, tillbakadragenhet, minimalism och stillsam heder. Tjänare behandlas väl men ska hålla sig tysta och i bakgrunden och klä sig i grått. Adel klär sig i vitt. Skratt sker enbart som en social markering om pinsamhet. Renhet och äkthet är viktiga förord. Dueller sker om hederssaker och berusning är ett socialt självmord i adelskretsar.

Dueller har för övrigt spridit sig till andra klassgrupper och även bland arbetare kan konflikter lösas genom svärd eller påk. Folkmassan har också en förkärlek för skådespel i form av gladiatorspel, och adelshuset Polydekus äger en enorm arena mitt inne i staden, dit väldiga bestar från hela Eratora hämtas, för att slaktas i arenan. För det kanske ska sägas att djurlivet på Eratora ofta är bestialiskt och förhistoriskt. Något i luften gör djurlivet ofta fientligt och gigantiskt. Före viruset hämtades många bestar från Eratora till gladiatorspel på andra planeter….

De tre adelshusen lever sedan hundratals år i total konkurrens och fiendeskap, under vänskapliga förtecken, dvs man skjuter inte huvudet av varandra men jävla i affärer…

Arbetarklassen är gigantisk, mängder av människor har behövts i gruvindustrin och stora delar av städerna består av arbetarklassens bostadsområden. Före Raaban-viruset var arbetarrörelser och liknande i stort sett okänt men idag finns det stora aggressiva grupperingar inom arbetarklassen.

Tidigare rådde stora friheter i New Panther men för omkring fem år sedan ledde virusets nedbrytningar till enorma gängkrig. Till slut lyckades polisen, Gardet, få kontroll över de flesta stadsdelar och man har sedan dess totalt vapenförbud på offentliga platser. Vissa stadsdelar är dock fortfarande i händerna på gängen.

Eratora var tidigare en välfungerande ekonomi, nu kan mycket få skepp ta sig till och från planeten och det har lett till en enorm svarthandel, med marknader och byteshandel mitt inne i städerna. Det som inte kan produceras på planeten är oerhört svårt att få tag på. Droger har blivit enormt vanligt, folk gör att för att glömma den misär de lever i. Byggnader har inte kunnat repareras sedan inbördes- och gängkrigen och många människor lever i missär på gatorna, och vissa säljs som slavar- något som var förbjudet och fullständigt okänt då ni lämnade planeten.

Viktiga platser är det fortliknande gigantiska polishuset samt prästernas väldiga katedral som sträcker sig långt upp bland molnen.

Raaban-viruset har slagit ut alla datasystem och få saker finns lagrade om människor och annat, vilket leder till att all administration nu sker med papperskopier, vilket gjort hela New Panther till en enorm administrationskoloss som rör sig saktare än sten, och som sällan kan svara på de frågor som ställs.

Vissa delar av New Panther trafikeras fortfarande av tunnelbanesystemet, men annars får man köra svävarbilar längst med de snirklande gränderna och vägarna.

Stadens belysning fungerar sällan bra, nätterna är långa och havsstormarna piskar ständigt upp nya svart moln som kastar sitt spikliknande regn ner över uteliggarna på New Panthers gator. Illegala klubbar är vanliga, och dess neonljus blinkar överallt. Gardets brunklädda konstaplar kan lätt köpas för pengar, och för den som inte har nog för att muta kan alltid fly till de gangsterstyrda stadsdelarna eller ner i det enorma kloaknätet där flera fraktioner byggt ett nytt hem, baserat på smuts och slaveri och stölder från ovansidan.

Välkomna till Eratora!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar